Contact

mail@gemini-theme.com
+ 001 0231 123 32

Follow

Info

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. Please use the RocketLauncher to install an equivalent of the demo, all images will be replaced with sample images.

Θεμελιώνουμε σήμερα ένα κοινωφελές έργο της τοπικής Εκκλησίας, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κρήτης, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Επικαλούμαστε τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας και προσευχόμαστε όλα να συντελεσθούν με την ευλογία και την προστασία Του.
Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι η θεμελίωση αυτή σήμερα, δεν ενέχει πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Επίσκοπός σας ούτε πολιτεύεται πολύ δε περισσότερο δεν αντιπολιτεύεται. Γίνεται τώρα, γιατί πριν από λίγο, όπως βλέπετε, ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και πρέπει να προχωρήσει άμεσα το έργο, αφού έχει προδιαγεγραμμένο χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Αγαπητοί μου,
Η Εκκλησία λειτουργεί το χάρισμα της διακονίας της ενοριακά, μητροπολιτικά, μέσα και έξω από τα όρια των Ιερών Ναών και έχει κύρια αποστολή της να εκκλησιάζει τη ζωή και όλα τα προβλήματα των ανθρώπων.
Η Εκκλησία, βέβαια, δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελέσει αποκλειστικά χώρο κοινωνικής πρόνοιας, ούτε να δραστηριοποιείται σε αντίστοιχους τομείς, που έχουν εμπορικό χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενη τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι ανιδιοτελές, συνεχές και γίνεται με ευαγγελικό τρόπο.
Αυτή είναι η πίστη μας για τούτο το έργο, την Μονάδα Φροντίδος Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία». Και το όραμά μας ποιο είναι;
Θέλουμε να λειτουργήσει ως προέκταση της ευχαριστιακής λειτουργικής μας διακονίας, ως έκφραση αγάπης προς το λαό μας, ως συνέχεια του Γηροκομείου του Οροπεδίου, που λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων της Ενορίας Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου, που λειτουργεί τελευταία.
Εδώ θα αγκαλιάσουμε γέροντες, αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν θέλουμε εδώ να κάνουμε οίκο ευγηρίας, να πάρουμε γέροντες από τη ζεστή αγκαλιά της οικογένειάς τους. Εδώ δεν κάνουμε επιχείρηση.
Μη λησμονούμε, αγαπητοί μου, ότι γηροκομείο κάθε ανθρώπου είναι το σπίτι του, είναι η οικογένειά του και αλίμονο σε εκείνες τις οικογένειες που πετούν, κυριολεκτικά, στους δρόμους έναν παππού και μια γιαγιά, έναν πατέρα και μία μητέρα. Αυτή η αστοργία πληρώνεται ακριβά. Δυστυχώς, στην μοντέρνα αντίληψη της ζωής οι γέροντες δεν έχουν θέση στην οικογένεια. Γι’ αυτό αυξάνουν οι οίκοι ευγηρίας. Ήλθε η οικονομική κρίση και ευτυχώς πολλοί γέροντες ξαναγύρισαν στα σπίτια τους.
Ο σεβασμός και η τιμή στα γηρατειά είναι το πρώτο χρυσό νόμισμα των ηθικών αξιών. Μη λησμονούμε ότι η νεότητα και τα γηρατειά δεν είναι κυρίως περίοδοι της ζωής, αλλά καταστάσεις της ψυχής. Τα χρόνια μπορεί να ρυτιδώνουν το δέρμα, η εγκατάλειψη όμως ρυτιδώνει την ψυχή.
Στην Αρχαία Αθήνα, γράφει ο Ξενοφών στα απομνημονεύματά του, υπήρχε νόμος διά του οποίου, ουδείς ήταν δυνατόν να αναλάβει δημόσιο λειτούργημα, αν δεν απεδείκνυε προηγουμένως ότι είχε εκπληρώσει το χρέος του προς τους γέροντες γονείς του. Ο πολιτισμός ερείδεται, γράφει ο Ουγκώ, επί δύο τρισαγίων στύλων: Του σεβασμού προς το γήρας και της αγάπης προς το παιδί.
Η Εκκλησία τιμά, αγαπά, σέβεται τα γηρατειά, κατά την εντολή του Κυρίου. Για την Εκκλησία, τα γηρατειά είναι το Μεγάλο Σάββατο της ζωής, με την προσμονή μίας ενδόξου Αναστάσεως. Στο χώρο δηλαδή αυτό, καθημερινό αναστάσιμο άθλημά μας πρέπει να είναι η περικράτηση των γηρατειών, κατά το Μέγα Βασίλειο και πως ο θάνατος μπορεί να καταργηθεί, αφού η ζωή είναι αιώνιος. Αυτή είναι η πίστη μας, το όραμά μας, που τα εκφράζουμε έργοις και λόγοις.
Θέλουμε το έργο αυτό να λειτουργήσει κυρίως με τις προσφορές των ανθρώπων, στηριζόμενο στην εθελοντική διακονία. Ο κόσμος είναι καλός και θα μας βοηθήσει. Όλα όσα γίνονται στην Μητρόπολή μας προέρχονται από το περίσσευμα της αγάπης του λαού.
Είμαστε ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την ποικίλη στήριξή του, για το ενδιαφέρον του, για τον αγώνα που έκανε να γίνει αυτό το έργο. Χωρίς αυτόν δεν θα κατορθώναμε τίποτε. Του οφείλουμε εξ ολοκλήρου την προσφορά αυτή στον τόπο μας. Τον ευχαριστούμε θερμότατα. Προσευχόμαστε, για το καλό που μας κάνει, να τον έχει ο Θεός πάντοτε καλά.
Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Καστρινάκη, τέως Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, για την βοήθειά του. Συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση του έργου. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτριο Κουνενάκη για την στήριξή του.
Όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στην Υπηρεσία Δημοσίων Έργων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, τους ευγνωμονούμε. Ευχαριστούμε την Πολεοδομία Αγίου Νικολάου. Όλοι κοπίασαν πολύ. Οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες, με πολλές γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, οι δυσκολίες μεγάλες, τα εμπόδια, πολλές φορές, ανυπέρβλητα, με έσωθεν δε μάχες και έξωθεν πολέμους.
Δόξα τω Θεώ τα υπερβήκαμε όλα. Θεού το δώρον. Στη γλώσσα των τεχνοκρατών λέγεται ότι ωριμάζει ένα έργο για να γίνει. Ως Επίσκοπος λέγω ότι ωρίμασε αυτό το έργο, γιατί το θέλει ο Θεός, γιατί έχει την ευλογία και το όνομα της Μεγάλης Παναγίας, γιατί το έχει ανάγκη η Ιερά Μητρόπολη, ο τόπος. Γι’ αυτό και θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί τάχιστα.
Είχαμε δε και τη μεγάλη ευλογία να το αναλάβει ένας εκλεκτός εργολάβος, ο κ. Ιωάννης Βαμβάτσικος, ευφήμως γνωστός για τη συνέπεια και την τιμιότητά του και μαζί με αυτόν ο συνεργάτης του κ. Ιωάννης Λουλουδάκης.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Αικατερίνη Σχοινιωτάκη, αρχιτέκτονα και στην κ. Ελισάβετ Μαργιούλα, τοπογράφο μηχανικό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, οι οποίες εβάστασαν την ευθύνη της ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου.
Ευχαριστίες και στον κ. Νικόλαο Κουράκη, πολιτικό μηχανικό, την κ. Μαρία Καρύδη, τέως προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, τον κ. Δημήτριο Καμαράτο νυν Προϊστάμενο, την κ. Σόνια Αλέξη τέως Προϊσταμένη της Πολεοδομίας Αγίου Νικολάου και τον κ. Μιχαήλ Πέτκα, πολιτικό μηχανικό.
Ευχαριστούμε τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου κ. Γεώργιο Πάγκαλο και κ. Ελένη Καρυδιανάκη.
Tους συνεργάτες μου, στην Ιερά Μητρόπολη και ιδιαίτερα τον π. Τίτο Ταμπακάκη, που κοπίασε πολύ. Είμαι ευγνώμων για τον αγώνα τους.
Σας ευχαριστώ όλους. Ζητώ συγγνώμη αν λησμόνησα κανέναν.
Σας ευχαριστώ όλους που ήλθατε σήμερα κοντά μας. Ζητώ τις προσευχές σας και την αγάπη σας. Ένας ύμνος της Εκκλησίας λέγει: «Εάν μη Κύριος οικοδομήσει πόλιν εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες». Εδώ ο Κύριος εποικοδομεί. Αυτός είναι ο σοφός Αρχιτέκτων, Αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτός θα οικοδομήσει και θα προστατεύσει το έργο τούτο.
Ψάλλοντας τον επινίκιο ύμνο «Χριστός Ανέστη», ευχόμαστε αναστάσιμη και διακαινήσιμη την πορεία του.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ